maanantai 3. huhtikuuta 2023

Rokotukset kuntoon ennen reissuun lähtöä

Ennen reissuun lähtöä on luvassa pistoksien ottamista, kun pitää saada rokotukset kuntoon. Onneksi rokotukset on mahdollista saada kunnallisella puolella, kun rokotuksien hinta jo itsessään on kohtuullisen korkea, niin saa rokotukset niin halvalla kuin se on vain mahdollista.

Australiaan lähtöön ei mitään kovin isoja rokoteannoksia tarvita, mikäli on lapsena saanut kaikki kansalliseen rokotusohjelmaan sisältyvät rokotukset. Periaatteessa Australiaan lähtöä varten ei välttämättä tarvitsisi mitään ylimääräisiä rokotuksia ottaa. Ajantasainen rokotus suositus kannattaa toki aina tarkistaa rokote.fi

Aikaisempaa matkustuskokemusta löytyy Englannista, Kroatiasta, Sloveniasta, Itävallasta, Unkarista ja Kreikasta, mutta en silti aikaisemmin ole kunnostautunut hepatiittirokotuksien ottamisessa. Nyt sitten vihdoin ja viimein tulen ottamaan hepatiitti A + B -rokotteen, mihin ehdin Suomessa ottamaan kaksi ensimmäistä annosta ja kolmannen annoksen aion ottaa sitten Australiassa. Täyden rokotussuojan ottaminen kun edellyttää kolmen rokotteen ottamista 0kk, 1kk ja 6kk välein toisistaan. 

Japanin aivotulehdus rokotetta suositeltiin riskiarvion perusteella harkittavaksi. Todennäköisyys japanin aivotulehdukseen Australiassa on pieni, mutta kyseessä on hyttysten aiheuttama vakava virusinfektio. Jos olisin menossa pelkästään lomareissulle, niin en varmaankaan olisi päätynyt rokotetta ottamaan, koska hintaa löytyy. Yksityisellä puolella hinta oli noin 180€/rokote ja täyden suojan ottamiseen tarvitsee kaksi rokotetta. Myöhemmin pystyn kertomaan, että mikä tuli olemaan julkisella puolella rokotteen hinta.

Itse olen kuitenkin töiden perässä menossa maaseudulle ja siellä esiintyvyys on korkeampi. 
Ei siltikään välttämätön, mutta suositeltava. Japanin aivotulehdusta tavataan enemmän Aasiassa, ja se olikin suurin syy miksi päädyin rokotteen ottamaan. Tiedän, että haluan lähivuosina matkustaa myös Aasiassa, joten nyt on sitten sekin rokote otettuna. 



En myöskään halua, että joudun matkustamistani rajoittamaan vain sen takia, että pitää olla epävarma ja pelätä hyttysiä sen takia, että halusin säästää rahaa ja olla ottamatta rokotuksia. Yllä olevaan karttaan liittyvät tarkemmat tiedot löytyvät täältä. Ja tarkemmin asiaa päädyin tutkimaan Australian terveysviraston sivuilta, mistä löytää ajantasaiset linkit eri osavaltioiden rokotussuosituksiin.

Nyt pitää vain vielä muutama viikko odottaa ennen ensimmäisten rokotusten saamista, koska ensimmäiset vapaat rokotusajat löytyivät viikolle 17 ja tehosterokotuksen käyn ottamassa sitten 4 viikon kuluttua ensimmäisestä eli viikolla 21. Vähän kyllä alkaa jo jännittämään kun näitä käytännön asioita rupeaa oikeasti selvittelemään! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin!